Kategorie Přihlásit Košík

Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.

Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.

Otevírací doba ve svátek 1.5. a 8.5. je 8:00 – 13:00.

Ať už máte důvod k radosti jakýkoliv,
my zařídíme, abyste to měli čím oslavit.
Sortiment » Destiláty » Bourbon
Maneo s.r.o. (https://www.eshop.maneo.cz/)

Bourbon

K rozeznání bourbonu od whisky dle chuti vyžaduje určité zkušenosti.Jeden z hlavních rozdílů je země původu. Od roku 1941 platí, že se bourbon smí vyrábět pouze na území USA. K výrobě se využívá přesně daný postup a suroviny. Slad musí být z více jak 50 % kukuřičný, zbylá procenta můžou obsahovat zrna pšenice, žita či ječného sladu. Minimálně 80 % alkoholu musí projít destilací a minimální sudovací síla je stanovena na 62,5 % alkoholu. Poté je bourbon umístěn do nových sudů z dubového dřeva  s ožehnutým vnitřkem, ze kterých je stáčen do lahví o minimální síle 40 %. Co se týče doby zrání, tak ta u bourbonu není přesně dána, obvyklé zrání je do 4 let.

Jinak je tomu ovšem v EU. Jediným požadavkem, který musí alkohol označený jako bourbon mít, je ten, že musí být vyroben ve Spojených státech.

Spousta lidí se domnívá, že bourbon musí pocházet z Kentucky podobně jako šampaňské z Champagne. Ale není tomu tak. Co se týče původu, dle amerických zákonů je možné vyrábět nápoj označovaný jako bourbon kdekoliv na území Spojených států. V současné době je to tak, že drtivá většina (zhruba 95%) bourbonu se vyrábí právě ve státě Kentucky. A možná právě proto je spojení Kentucky Bourbon mylně považováno za správné.

Čím se bourbon a běžná whisky liší a co mají společného.

Největším rozdílem při výrobě bourbonu je použití kukuřičného sladu, jak je uvedeno výše. Jinak je výroba whisky a bourbonu velmi podobná a liší se jen v maličkostech.  Třeba, co se týče procesu zrání. Jak jsme již uvedli, bourbon musí zrát v nových dubových sudech, které jsou uvnitř ožehnuté. Naopak skotská zraje i v použitých sudech, kupříkladu v sudech po sherry, portském nebo v sudech právě po bourbonu, které již na zrání dalšího bourbonu nelze použít. Co se týče délky zrání, skotská whisky musí podle skotských zákonů zrát minimálně 3 roky, u bourbonu je to jedno. Americká whiskey, bourbon, je také spíše tmavší než třeba skotská nebo irská. A takto bychom mohli pokračovat dále.

Konzumace se nijak zvlášť neliší. Stejně jako jinou whisky je i bourbon nejlepší pít jen tak při pokojové teplotě. Popřípadě je možné ho pít s vodou odstátou rovněž na pokojovou teplotu.

Řadit dle: názvu | ceny
Zobrazení:  tabulka | katalog
Zobrazit pouze: 
12345
Seřazeno podle "kód zboží" vzestupně. Zobrazeno 1-9 položek z 89.

Poptávka

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslici osm:
Celková cena:
0,00 Kč s DPH
ZÁKAZ PRODEJE ALKOHOLICKÝCH
NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let