NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let
Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
Grappa je vinný destilát s kořeny v Itálii, kde se tradičně pije jako digestiv po večeři a vyrábí se z matolin, což jsou výlisky z hroznů, které zůstávají po vylisování moštu ze rmutu. Jméno mu dalo pravděpodobně městečko Grappa v regionu Veneto, ale je také možné, že pochází z latinského grapus – hrozny.
Nejdříve byla nápojem chudých, kdy vinaři zbytky výlisků dělili mezi své zaměstnance, kteří z nich vyráběli levnou grappu. Později se ukázalo, že když použijete správnou odrůdu hroznů a pečlivě zpracujete, výsledek je velmi lahodný.
Kvalitu Grappy ovlivňuje region, kde obecně platí, že Grappa ze severní části Itálie bývají kvalitnější než ty z jihu.
Podle doby zrání se grappy dělí do několika kategorií. Ta nejmladší s označením Bianca (bílá) se lahvuje krátce po destilaci, je čirá a v chuti suchá a čistá. Když ji necháte dále uležet v sudech, do 12 měsíců zrání nese označení Affinata (zralá), mezi 12 až 18 měsíci Vecchia (stará) a déle než 18 měsíců Riserva.
Pokud se potkáte s označením Aromatica, znamená to, že držíte v rukou grappu z výrazně aromatické odrůdy hroznů. Naopak grappa Aromatizzata je ochucená a obsahuje esence ovoce či bylinek, díky čemuž vznikají velmi zajímavé kombinace.
Grappu si nejlépe vychutnáte z vyšší, úzké sklenky s mírně otevřeným hrdlem, jaká se používá na koňak či brandy. Nalévejte maximálně do třetiny, aby čichové buňky neochromila výrazná vůně.
Mladší grappy je dobré vychladit na 8 - 12 stupňů, ty starší pak na teploty mezi 15 a 18 stupni. Čím vyšší je teplota, tím lépe vynikne aroma. V domovské Itálii se grappa často servíruje v pokojové teplotě.
skladem