NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let
Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
Destilát, obsahující vysoké procento alkoholu. Kvalita konkrétní vodky je dána výrobcem, obsahem alkoholu a použitými ingrediencemi. Vyrábí se ze širokého spektra surovin, většinou z obilovin. Nicméně jsou i druhy vyráběné z brambor či ovoce.
V současnosti je vodka celosvětově nejznámějším a velmi oblíbeným destilátem. Čistá vodka obsahuje většinou kolem 40% alkoholu. Vyrábí se i vodky s vyšším obsahem, ale i nižším obsahem alkoholu. Například u velmi oblíbených ovocných vodek se pohybuje okolo 20%.
Vodka nemá v podstatě žádné mimořádné vlastnosti, které by jí předurčovaly širokou popularitu. Je bezbarvá, nemá výrazné aroma a i chuťově je spíše neutrální. Skvěle se tak hodí jako základ do nejrůznějších míchaných nápojů.
I přesto, že se výrobci předhánějí v nabídce aromatizovaných vodek všech možných příchutí, ti největší příznivci vodky v Rusku a Polsku nedají dopustit na chuť čistého nápoje, jehož pití je tu stejnou součástí historické tradice jako pití whisky v anglosaských zemích.
O původu tohoto jemného alkoholického nápoje existuje několik verzí. Jisté je, že jeho počátek vznikl na severovýchodě Evropy. Odtud si vodka později našla cestu do celého světa. Přesná historie výroby vodky není známa. Poláci tvrdí, že je to jejich vynález a jejich tradiční nápoj a Rusové říkají totéž.
První zmínka o destilování alkoholu pochází ze 13.století a ve svých začátcích se vodka využívala jako léčebný prostředek. V 15. Století byl proces zdokonalen ochucováním pomocí medu, bylin a jiných látek. Kvalita vodky stoupala i v závislosti na pokusech výrobců s různými kombinacemi surovin, ze kterých nápoj destilovali. Nakonec se ukázalo, že mezi vodkami z brambor a obilovin jasně vyniká vodka žitná, a to především díky své lahodné chuti a vůni.
V Evropě se vodka vyrábí nejenom z obilí, ale také z cukrové řepy, vinné révy a dalšího ovoce. V Polsku můžete ochutnat vodku vyráběnou především z brambor nebo žita, ve Finsku je to ječmen, ve Švédsku pšenice.
Vodka se může vyrábět několika způsoby, ale vždy musí projít procesem filtrování.Během destilování je různě filtrována, např. přes dřevěné uhlí, mléko a podobně. Filtrování zbavuje vodku takzvaného ocasu, který se filtrováním proměňuje na specifickou příchuť vodky. K dosažení dokonalé chuti je nutné proces destilace a filtrování neustále opakovat.
Odborníci se shodují, že nejlepší je vodku pít vychlazenou jen lehce nad bod mrazu /0-5°C/, protože jen tak je možné vychutnat její kvality.
Zajímavosti
Vodka Grey Goose, která má svůj domov ve francouzské oblasti Cognac a vyrábí se pětinásobnou destilací, se může pochlubit mimořádným prvenstvím. Zakladatel Sydney Frank značku prodal společnosti Bacardi - Martini za částku, která dosud nebyla v lihovarnickém byznysu překonána - 2,2 miliardy dolarů!
Finská vodka Finlandia se ředí vodou z ledovců a proto ji není nutné filtrovat či chemicky čistit.
Pokud hledáš opravdu prvotřídní ruskou vodku, pak by měla tvoje pozornost padnout na prémiovou značku Russkij Standart, kterou uvedl na trh v roce 1998 miliardář Ruslam Tarik. K její výrobě se využívá pšenice z ruského vnitrozemí a k ředění voda z oblastí za polárním kruhem. Název vychází z toho, že vodka vzniká podle standardu, který vypracoval vynálezce periodické tabulky prvků D. I. Mendělejev v roce 1984.
Vodka Grey Goose, vyráběná ve francouzské oblasti Cognac pětinásobnou destilací, se může zase pochlubit jiným mimořádným prvenstvím. Zakladatel Sydney Frank značku prodal společnosti Bacardi - Martini za částku, která dosud nebyla v lihovarnickém byznysu dosažena, natož překonána: 2,2 miliardy dolarů!
Zapomenout nelze ani na finskou vodku, tedy Koskenkorvu či Finlandii. Poslední jmenovaná se ředí vodou z ledovců, proto ji není nutné filtrovat či chemicky čistit.
Pokud hledáš opravdu prvotřídní ruskou vodku, pak by měla tvoje pozornost padnout na prémiovou značku Russkij Standart, kterou uvedl na trh v roce 1998 miliardář Ruslam Tarik. K její výrobě se využívá pšenice z ruského vnitrozemí a k ředění voda z oblastí za polárním kruhem. Název vychází z toho, že vodka vzniká podle standardu, který vypracoval vynálezce periodické tabulky prvků D. I. Mendělejev v roce 1984.
Vodka Grey Goose, vyráběná ve francouzské oblasti Cognac pětinásobnou destilací, se může zase pochlubit jiným mimořádným prvenstvím. Zakladatel Sydney Frank značku prodal společnosti Bacardi - Martini za částku, která dosud nebyla v lihovarnickém byznysu dosažena, natož překonána: 2,2 miliardy dolarů!
Zapomenout nelze ani na finskou vodku, tedy Koskenkorvu či Finlandii. Poslední jmenovaná se ředí vodou z ledovců, proto ji není nutné filtrovat či chemicky čistit.
Pokud hledáš opravdu prvotřídní ruskou vodku, pak by měla tvoje pozornost padnout na prémiovou značku Russkij Standart, kterou uvedl na trh v roce 1998 miliardář Ruslam Tarik. K její výrobě se využívá pšenice z ruského vnitrozemí a k ředění voda z oblastí za polárním kruhem. Název vychází z toho, že vodka vzniká podle standardu, který vypracoval vynálezce periodické tabulky prvků D. I. Mendělejev v roce 1984.
Vodka Grey Goose, vyráběná ve francouzské oblasti Cognac pětinásobnou destilací, se může zase pochlubit jiným mimořádným prvenstvím. Zakladatel Sydney Frank značku prodal společnosti Bacardi - Martini za částku, která dosud nebyla v lihovarnickém byznysu dosažena, natož překonána: 2,2 miliardy dolarů!
Zapomenout nelze ani na finskou vodku, tedy Koskenkorvu či Finlandii. Poslední jmenovaná se ředí vodou z ledovců, proto ji není nutné filtrovat či chemicky čistit.