Kategorie Přihlásit Košík
Maneo s.r.o. (https://www.eshop.maneo.cz/)

Whisky

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Převážně v Americe se ale whisky připravuje destilací z kukuřice. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.

Na světě existuje několik základních druhů whisky.

  • Skotská whisky (whisky), nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou.
  • Irská whisky (whiskey), třikrát destilovaná a po tři roky skladovaná v dubových sudech.
  • Americká whisky je nejčastěji destilovaná z kukuřice.
    • Bourbonje americká whisky pocházející ze státu Kentucky obsahující nejméně 51% kukuřice (např. Jim Beam).
    • Whisky z jiných států se většinou neoznačuje jako bourbon, nejznámější je Tennessee whiskey (např. Jack Daniel’s).
  • Kanadská whisky, většinou jemnější a z více druhů zrn.

U whisky je dále rozeznáváno stáří, přesněji řečeno doba zrání ve dřevěných sudech (v lahvích totiž již whisky nezraje). Skotské whisky mají ze zákona danou minimální dobu zrání 3 roky.

Další důležitou rozlišovací vlastností je to, jestli se jedná o jednodruhovou (single malt) nebo směsnou whisky (blend). Jednodruhové whisky jsou oceňovány znalci pro svou originální chuť, závislou na konkrétní palírně i roku výroby. Směsné jsou oblíbeny spotřebiteli, protože díky kontrolovanému namíchání mají vždy zaručenu stabilní kvalitu a chuť.

Při výrobě Irské whisky single malt se obílí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor(sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak sýrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutin, nazývaná také wash, je základem pro destilaci mal whisky
Skotská single malt se destiluje v obrovské měděné nádobě , ve které se wash ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů za minimálně tři roky roky předestiluje ještě alespoň jednou. Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém sherry, což do whisky přináší sladkost

Název whiskey pochází z irské gaelštiny uisge/uisce beatha , což znamená „voda života“. Tento fakt znamená že používal údajně pro své léčivé účinky. Tvar whisky (plurál whiskies) je používán pro destiláty ze Skotska, Walesu, Kanady a Japonska, zatímco původní tvar whiskey je používán v Irsku a USA.

 

Poptávka

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslici osm:
Celková cena:
0,00 Kč s DPH

Prohlašuji, že jsem starší 18 let.

ANONE